Pagini

T

Tiroidita 

 Tiroidita este o inflamaţie a glandei tiroide şi poate fi provocată de mulţi factori.  
 Glanda tiroidă produce hormoni ce afectează multe alte sisteme organice. 
 Hormonii denumiţi tiroxină (T4) şi tri-iodtironina (T3) reglează metabolismul, iar calcitonina, produsă de celulele C, este implicată în metabolizarea calciului. 
 Tiroida reglează şi dezvoltarea sistemului nervos, creşterea, dezvoltarea psihologică, activitatea inimii, metabolismul fosforului. Dacă aceste funcţii sunt dezechilibrate, alte organe sunt afectate şi persoana începe să nu se simtă bine. 
  Printre semnele hipertiroidiei se numără palpitaţiile cardiace, scăderea în greutate, deşi există un apetit crescut, oboseală, anxietate, iritabilitate, insomnii, transpiraţie abundentă.
  În schimb, hipotiroidia este caracterizată prin luare în greutate, apariţia guşei, tulburări de memorie şi de concentrare.

 Remedii naturiste

  Meiul şi melisa inhibă hormonii Meiul, cervana şi melisa inhibă efectele stimulante ale unui hormon (TSH) asupra tiroidei, fiind benefice în tratamentul hipertiroidiei. Se recomandă infuzii din 1-3 g de plantă uscată la 150 ml de apă fierbinte.Se beau trei căni zilnic.
  Coada-şoricelului pentru hipotiroidie În caz de hipotiroidie (care înseamnă un deficit de hormoni tiroidieni), se recomandă infuziile din coada-şoricelului şi creţişoară. Acestea sunt recunoscute pentru că reglează funcţiile tiroidei.
  Cele două plante se combină şi din acest amestec se adaugă o linguriţă în 250 ml de apă fiartă. Se beau două căni de ceai pe zi, una dimineaţa şi una seara, cu jumătate de oră înainte de masă.
 Ceapa, bună, dar cu măsură! Tot în tratamentul naturist al hipotiroidiei intră şi ceapa şi usturoiul. Acestea trebuie consumate zilnic. 
 Algele marine cresc secreţia de hormoni Dintre toate algele marine, cea brună este cea mai indicată pentru stimularea secreţiei de hormoni tiroidieni. Ea se administrează sub formă de infuzie, care se prepară din două-trei linguriţe de plantă uscată la o cană cu apă. Din acest amestec se bea de trei ori pe zi. 
 Atenţie! 
  •  Alimente interzise în hipertiroidie: fructele de mare, nucile (bogate în iod). 
  •  Alimente interzise în hipotiroidie: ridichea neagră, varza şi piersicile (influenţează sinteza hormonilor tiroidieni).