Pagini

M

Migrena 

  Migrena este o durere de cap episodica, de obicei unilaterala, caracterizata prin multiple modificari neurologice, gastrointestinale, autonome. Migrena are intensitate variabila, este localizata, de obicei, doar pe o jumatate de cap (pana la 40% din cazuri poate fi si bilaterala) 

Simptomele migrenei includ:

 • durere pulsatila sau surda intr-o singura sau in ambele parti ale  capului;
 • greata, varsaturi;
 • diaree;
 • tulburari vizuale (pete luminoase, zig-zaguri luminoase, lumina scantaietoare);
 • sensibilitate la lumina, sunete, mirosuri;
 • oboseala;
 • confuzia;
 • congestia nazala;
 • frisoane;
 • transpiratii;
 • anxietate;
 • sensibilitate la atingerea scalpului;
 • senzatia de maini si picioare reci.

 Plante care alungă migrenele

 Salcia Decoctul din scoarţa de salcie este cel mai eficient remediu împotriva durerilor puternice de cap. Explicaţia este că scoarţa de salcie conţine salicină, substanţă cu efect analgezic, care stă la baza aspirinei. Cu toate acestea, salcia este lipsită de efectele adverse ale aspirinei. Prepară decoctul dintr-o lingură de scoarţă măcinată şi 250 ml de apă. Pune la fiert ceaiul timp de 10 minute şi strecoară. Poţi bea până la două-trei căni cu decoct într-o zi. 
Busuiocul şi schinduful Busuiocul este recunoscut pentru proprietatea de a reduce tensiunea de la nivelul capului indusă de migrene şi, de asemenea, de a înlătura senzaţia de greaţă care însoţeşte durerile puternice de cap. Este de preferat realizarea unui amestec de busuioc uscat şi schinduf. Câte două linguriţe din fiecare plantă se pun într-un litru de apă şi se lasă o noapte la macerat. Se beau maximum două căni pe zi.
Dafinul Frunzele de dafin au fost utilizate secole de-a rândul ca remedii împotriva durerilor de cap. Datorită conţinutului lor bogat în substanţe cu efect analgezic, frunzele de dafin pot fi utilizate ca medicamente naturale pentru tratarea migrenelor de orice fel. Prepară un ceai din trei-patru frunze de dafin la o cană cu apă fierbinte. Lasă la infuzat 10 minute şi bea ceaiul de două ori pe zi. 
Menta Această plantă are efect calmant în special în cazul durerilor de cap cauzate de infecţia sinusurilor. Un alt avantaj al acestei plante este că reduce simptomele care însoţesc migrena: greaţă, sensibilitate la lumină etc. Poţi face un ceai de mentă dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă sau, la fel de bine, poţi pune câteva picături de ulei esenţial de mentă amestecate cu ulei de măsline pe mijlocul frunţii. 
Cicoarea Durerile de cap care apar la femei odată cu ciclul menstrual pot fi combătute cu ajutorul infuziei sau decoctului din flori de cicoare. Infuzia se face dintr-o linguriţă de flori la o cană cu apă clocotită, iar decoctul, dintr-o lingură de plantă care se fierbe în 250 ml de apă timp de 10 minute. Pentru un efect sporit, cicoarea se combină cu creţişoara, o altă plantă care vine în ajutorul femeilor în perioada ciclului menstrual. Se pune câte o linguriţă de plantă la o jumătate de litru de apă şi se beau câte două căni de amestec pe zi, pe toată durata menstruaţiei. 

   Mastita

  Mastita este o infectie a tesutului mamar care se manifesta prin durere, umflarea si inrosirea sanului. Mastita apare indeosebi la femeile care alapteaza, desi, foarte rar, survine si inafara lactatiei. Deseori, mastita apare in primele sase saptamani dupa nastere (post-partum). 
 Semne si simptome o zona rosie, calda si dureroasa pe unul din sani umflarea mamelonului febra (peste 38ºC) oboseala durere sau senzatie de arsura in mod constant sau in timpul alaptarii. 

Tratamente naturiste

 Aloe (Aloe vera) se taie o bucata de frunza si se marunteste apoi se pune pe san si se protejeaza cu un pansament. Se poate tine si peste noapte. Se face acest lucru pana la trecerea afectiunii. 
 Brustur (Arctium lapa) 1 lingurita de radacina maruntita se pune la 250 ml apa si se fierbe timp de 10 minute. Se strecoara apoi cu lichidul rezultat se fac comprese pe san. Se schimba la 12 ore cu alta.
 Cimbru (Saturneja hortensis) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere apoi pentru 15 minute. Se strecoara si cu lichidul acesta se fac comprese calde pe san. Se schimba la 12 ore cu alta. Ajuta la decongestionarea sanului, are si efect antibiotic fiind indicat in cazurile cu supuratii. 
 Coada soricelului (Achillea milefolium) se macina flori uscate cu rasnita de cafea si apoi se rade slanina ranceda sau afumata marunt. Se amesteca in parti egale cu florile praf si se intind pe o panza de marimea sanului. Se aplica peste noapte in sutien. Se tine pana la disparitie, schimband de fiecare data dimineata si seara preparatul cu unul proaspat. Intern se va consuma 2-3 cani de ceai pe zi. Se pune 2 lingurite de flori la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoara si apoi se poate consuma caldut inainte de mese cu 15 minute.
  Menta (Mentha piperita) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Extern se pun cu acest lichid comprese pe san. Se schimba la 12 ore cu alta. Ajuta la stimularea secretiilor si la calmarea durerilor.
  Muscata (Pelargonium zonale) se alege muscata cu flori rosii. Se pune o lingurita de frunza maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara in termos pentru a se mentine calda. Se va consuma in cursul intregii zile cu inghitituri mici. Nu se depaseste doza si se poate face tratament pentru 20 zile apoi se face pauza de 10 zile.
  Nalba (Althea officinalis) 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Extern se pun cu acest lichid comprese pe san. Se schimba la 12 ore cu alta. Se foloseste mai ales pentru efectul emolient.
  Patlagina (Plantago lanceolata) 1 lingurita de ta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Extern se pun cu acest lichid comprese pe san. Se schimba la 12 ore cu alta. Se foloseste mai ales pentru efectul emolient si cicatrizant. Este indicat atunci cand exista si rani sau dureri.
  Tataneasa (Symphythum officinalis) 1 lingurita de radacina maruntita se pune la 250 ml apa si se fierbe timp de 10 minute. Se strecoara apoi cu lichidul rezultat se fac comprese pe san. Se schimba la 12 ore cu alta. Ajuta la decongestionarea sanului, are si efect emolient. 
 Varza (Brasica oleracea) se strivesc frunze proaspete de varza care se vor aplica pe san de mai multe ori pe zi, ajutand la decongestionare si chiar la vindecarea afectiunii.
 -Intern se va lua tinctura de propolis 30% cate 2 picaturi la fiecare 5 kg corp de 3 ori pe zi, puse pe un miez de paine mestecat bine si inghitit. Se va face inainte de mese cu 15 minute.