Pagini

E

Embolia şi tromboza

  Dacă un cheag de sânge se desprinde de zona în care s-a format şi se îndreaptă spre alte vase de sânge mai mici (cum ar fi cele din zona plămânilor și a creierului) şi le obturează, o asemenea stare este denumită embolie (cheagul de sânge care a migrat aici este denumit embolus).
  Embolia poate reprezenta o stare care îţi pune viaţa în pericol, dacă embolusul astupă vase de sânge mai importante. În timpul emboliei, obturatorul vaselor de sânge poate să nu fie obligatoriu un cheag de sânge. Poate să fie şi aer, fluid amniotic, o bucată desprinsă dintr-o tumoare, ţesut adipos.
  Tromboza – o stare în timpul căreia vena (vas de sânge prin care sângele curge înspre inimă) sau artera (vas de sânge prin care sângele curge în afara inimii) este astupată cu cheaguri de sânge. In cazul picioarelor cu vene varicoase (vene mărite), sângele stagnează şi creşte riscul formării de cheaguri de sânge. 
 Când tromboza arterială apare în vasele de sânge coronariene ale inimii, poate determina apariţia infarctului miocardic
 Dacă tromboza arterială apare în vasele de sânge ale creierului, duce la accident vascular cerebral. 
 Din magazinele naturiste puteți încerca următoarele produse: cremă cu extract de castane, ulei de luminița-nopții (capsule), aspirină organică (capsule), muguri de castan sălbatic, tinctură de talpa-gâștei sau tinctură de leurdă.

  Remedii naturiste

   -Tinctură de leurdă - se administrează în cure de trei luni, timp în care se ia câte 1 linguriţa (diluata in 100 ml apa), de 4 ori pe zi. Este unul dintre cele mai puternice remedii împotriva trombozelor de tot felul, pentru combaterea inflamaţii lor venelor şi a varicelor.
  Preparare și administrare
Se pun 100 g de frunze de leurdă spălate și tocate fin sau mixate într-un borcan. Peste ele se toarnă alcool alimentar de 50 de grade, circa 300 ml. Amestecăm bine, închidem borcanul ermetic, și lăsăm la macerat 12 zile. După acest interval, strecurăm tinctura și o depozităm în sticluțe mici. 

  Cura dureaza cateva luni (in cazul afectiunilor cronice) cu pauza de 12 zile dupa prima luna.
 -Urzica- suc -2 pahare/zi. Urzica este bogata in clorofila-sangele verde al plantei, ce are o structura aproape identica cu cea a globulelor rosii din sange uman. Pe langa efectele de reglare a tensiunii arteriale, sucul de urzica are un efect protector asupra vaselor de sange, impiedica sclerozarea si regidizarea acestora.
 Cei care nu au blender(sau mixer) pentru obtinerea sucului de urzica, vor recurge la macerarea (cateva ore sau de seara pana dimineata) urzicilor ce vor fi taiate marunt si introduse intr-un recipient de sticla (un borcan ). Dupa macerare, se strecoara, iar extractul apos se consuma pe parcursul zilei.
  -Morcov si sfecla rosie -1,2 pahare /zi. Ambele sunt bogate in vitamina A ce ajuta la consolidarea vaselor de sange si sanatatea pielii si a mucoaselor.
  -Patrunjelul -1 pahar/zi. Contine cumarine, substanta care impiedica aparitia trombusilor(a cheagurilor sanguine). Sucul de patrunjel actioneaza ca un puternic diluant al sangelui. Poate fi amestecat cu sucul de urzica, lucerna sau orz.
  -Suc de roşii (nu bulion, ci suc stors proaspăt din roşii) - 1 pahar de 3 ori pe zi, în cură de 30 de zile. Este un tratament salvator pentru această afecţiune, deoarece sucul de roşii ajută la diminuarea cheagurilor de sânge şi nu mai dă voie să se formeze altele. în plus are şi un efect antiinflamator şi depurativ puternic. 
  -Ceapa previne formarea de cheaguri, fluidifică sângele şi ajută la reglarea tensiunii arteriale. Folosiţi-o din belşug în alimentaţie. 

 Alte recomandări dietetice:

 Pregătiţi un preparat compus dintr-o linguriţă de pulbere de Cătină, una de Măceşe, una de polen şi una de miere. Se iau 4-5 linguriţe pe zi din această combinaţie. Persoane care au avut fragilitate capilară pronunţată au eliminat acest neajuns după două luni de tratament cu acest preparat. De asemenea, pacienţii care aveau sechele după accidente vasculare s-au recuperat foarte rapid cu ajutorul acestui remediu. Polenul conţine un aminoacid numit rutină, care are un efect de tonifiere a vaselor de sânge. Măceşul este cea mai bogată plantă în vitamina C din flora europeană, care întăreşte rezistenţa peretelui vascular pentru a nu se rupe. Cătina este, de asemenea, foarte bogată în vitamina C şi un tonifiant al vaselor periferice.

 Encefalita

  Encefalita este o inflamatie a creierului care rezulta de obicei in urma unei infectii virale.
  Uneori aceasta inflamatie poate cuprinde si meningele, situatie in care avem de a face cu o meningoencefalita. 
  Cand creierul se inflameaza - devine mai mare de volum si iritat -circulatia normala a sangelui este alterata, conducand la simptome precum: confuzia, febra si cefaleea (durerea de cap severa).
  Mai apar simptome : sensibilitate anormala la lumina (fotosensibilitate), greata si varsaturi, rigiditatea cefei si a spatelui, lipsa energiei, incetineala (letargie), ameteala.
  Din punct de vedere etiologic, encefalitele pot fi de cauza virala, bacteriana, fungica sau autoimuna, de departe cele mai multe fiind de natura virala. 
 Tratament naturist pentruencefalită 
 -Acupunctură
 -Dietă-consumă multe fructe și legume
 -evită alimente rafinate precum pâinea din făină albă, pastele și zahărul
 -nu consuma cafea, alcool, băuturi carbogazoase
 -Renunțarea la fumat
 -Vitamina C
 -Echinacea
 -Ceai verde
 -Usturoi
 -Astragalus
 -Gheara mâței 

  Epilepsia 

  Epilepsia este o tulburare a activităţii creierului ce se manifestă prin crize scurte.   
 O criză poate dura până la cinci minute. În opinia cercetătorilor, crizele sunt declanşate de descărcări electrice anormale la nivelul creierului. Cauza acestora însă nu se cunoaşte cu exactitate. 
 Cei de faţă trebuie să aştepte până când criza încetează şi să nu încerce în vreun fel să o întrerupă, asigurându-se totuşi că bolnavul nu este expus riscului de a se răni şi că poate respira“, precizează The Encyclopedia of the Brain and Brain Disorders. Lucrarea mai spune că „trebuie chemată ambulanţa dacă criza durează mai mult de cinci minute, dacă este urmată imediat de altă criză sau dacă bolnavul nu-şi recapătă conştienţa în câteva minute după ce criza ia sfârşit“. 
 Remedii naturale complementare: 
 Dietă: 
 Se începe tratamentul cu o cură de sucuri de fructe şi zarzavaturi, timp de 5-7 zile.
  Se va consuma câte 250 ml de suc la două ore şi jumătate. Intr-o zi se va însuma 1,5-2 litri de sucuri. 
 Se recomandă următoarele sucuri:
  - Morcov - 1 pahar/zi. Conţine beta-caroten, substanţă ce stimulează sistemul imunitar.
  - Ţelină (rădăcină, dar se pot adăuga şi câteva frunze) - 1/2 pahar/zi. Se poate combina cu sucul de morcov. Are efecte tonifiante asupra sistemului nervos.
  - Măcriş - câte un sfert de pahar, dimineaţa şi seara, înainte de culcare. Se fac cure succesive de două săptămâni, cu o săptămână pauză. Are un efect extraordinar în tratarea bolilor sistemului nervos şi a paraliziilor.
  - Orz verde - 1-2 pahare/zi (se poate folosi şi pudra de orz verde). Orzul verde are un efect antiinflamator foarte puternic şi conţine o uriaşă cantitate de fitoelemente valoroase.
  - Ovăz verde - 1-2 pahare/zi. Sucul de ovăz verde este indicat în insomnii, stări de agitaţie psihică cu excitabilitate, stări de dezechilibru ale sistemului nervos vegetativ. Vă puteţi planta ovăz în lădiţe sau în grădină o mică parcelă, din care puteţi recolta planta când atinge 15-20 cm. Cel mai repede se prepară cu ajutorul blenderului.
  - Cătină - 1-2 pahare/zi. Cătina este foarte bogată în beta-caroten, vitamina C şi vitamina E - toate substanţe antioxidante puternice. De asemenea are proprietăţi excelente în reglarea sistemului imunitar şi a sistemului nervos.
  - Măr - 1-2 pahare/zi. Sucul de mere are un conţinut enzimatic bogat, susţine digestia; elimină radicalii liberi, fortifică organismul.
  - Măceşe - 1-2 pahare/zi. Măceaşa nu are rival în ce priveşte conţinutul în vitamina C şi este bogată şi în provitamina A, vitamina PP şi alte fitoelemente. Se folosesc măceşe bine coapte, puţin moi, culese toamna foarte târziu sau chiar după ce dă frigul, iarna până aproape în lunile martie-aprilie. Se pun în blender, se adaugă apă cât să le depăşească puţin. Se mixează bine, apoi se strecoară prin tifon dublu pentru a fi reţinuţi perişorii. Se adaugă miere după gust sau se bea simplu.
  - Sucul de la 2 lămâi/zi. Lămâia este un activator al globulelor albe, un tonic al sistemului nervos, un bun curăţitor al sângelui, are o acţiune hematopoietică (sinteza elementelor figurate ale sângelui). Lămâia este bogată în vitamina C (agent antioxidant şi stimulent al imunităţii) şi alte substanţe anticanceroase (lactone şi cumarine), ce fac din ea un adevărat „măturător” al tumorilor.  
 - Usturoiul are proprietăţi antiepileptice. Se recomandă consumul zilnic de usturoi.
  Consumaţi zilnic seminţe de susan, dovleac şi floarea-soarelui, nuci, migdale şi germeni de grâu. Bineînţeles, aceste seminţe vor fi folosite nepreparate termic. Toate acestea sunt bogate în calciu, magneziu şi vitamina E care ajută în transmiterea impulsului nervos şi refacerea funcţionării nervilor.
 -  Fulgii de drojdie de bere au o puternică acţiune reîntineritoare, cu efecte tonice asupra întregului sistem nervos. Se administrează vreme de 15-20 de zile pe lună, câte 2-3 linguri de fulgi nutriţionali de drojdie zilnic.
 - Cura cu polen - se consumă câte 1 linguriţă, de 2 ori pe zi, înainte de masă. Cura durează 30 de zile. Se pot face 3- 4 cure pe an. Polenul poate fi asociat cu miere şi lăptişor de matcă (se pot folosi capsule respectându-se pentru jtilizare prospectul). Datorită proprietăţilor multiple, folosirea asociată a acestor produse ale stupului are un efect extraordinar chiar în formele de retard psiho-motor la copii şi în cazuri de incontinenţă.