Pagini

S

Scabia (râia) 

 Scabia este o boală de piele frecventă, care se manifestă prin prurit (mâncărime) şi este cauzată de un parazit numit Sarcoptes scabiei. Aceasta poate afecta persoanele de orice vârstă, dar se întâlneşte mai frecvent la tineri. 
 Aceşti paraziţi (acarieni) se localizează mai ales la nivelul pielii de pe feţele laterale ale degetelor, pe mâini şi în jurul încheieturii gleznelor şi picioarelor. Chiar sub suprafaţa pielii, femelele adulte de Sarcoptes scabiei sapă galerii pentru a depune ouăle.

 Remedii naturale:

 • Fierbeti coji de nuci in 2 cani cu apa, pana cand cantitatea initiala de lichid se reduce la jumatate. Aplicati acest decoct pe zona afectata.
 • Combinatia dintre frunze de neem, turmeric si ulei de mustar este una extrem de eficienta impotrvia scabiei. Un astfel de amestec trebuie aplicat regulat pe zona afectata.
 • Fierbeti cateva coji de ceapa in apa pentru 20 de minute. Lasati la racit, apoi aplicati decoctul pe zona afectata de scabie.
 • Folositi frunze proaspete de menta pe zona afectata de scabie, dupa care tamponati cu o infuzie de menta (preparata din100 g planta uscata la 1 litru de apa) sau puteti face acelasi lucru folosind suc de rostopasca.
 • Sucul proaspat din flori de galbeneleeste ideal in cazul mancarimilor intense ale pielii. Aplicati-l de mai multe ori pe zi. 
• Consumati zilnic usturoi. Acesta are efecte antimicrobiene puternice.
 Atentie! Tineti cont ca odata ales remediul pentru a trata scabia, acesta trebuie urmat cu strictete pentru o perioada de 1-2 saptamani.

  Scarlatina

 Scarlatina este o boala infecto-contagioasa sporadic-endemica, cu aparitia unor focare epidemice mai ales in colectivitatile de copii. 
Copiii sub varsta de 10 ani au o receptivitate mai mare pentru scarlatina, grupa de varsta cel mai frecvent afectata fiind 5-9 ani; baietii sunt mai des afectati decat fetele. 
Toti bolnaviide scarlatina se interneaza obligatoriu in spital timp de 7-10 zile pentru izolare si tratament.

 Leacuri babesti pentru scarlatina

 Limba mielului (Borago officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se fac tamponamente a pielii de mai multe ori pe zi, pentru efectul calmant care-l are. Intern se pot consuma 2 căni pe zi. 
  Zmeur (Rubus idaeus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se fac tamponamente a pielii de mai multe ori pe zi, pentru efectul calmant care-l are. Intern se pot consuma 2 căni pe zi.

  Sinuzita 

 Sinuzita reprezinta inflamatia cavitatilor de aer din pasajul nazal. Aceasta poate fi cauzata de infectie, dar si de alergii sau de particule chimice iritante, dar nu este contagioasa. 
 Cele mai frecvente semne si simptome ale infectiei sinusurilor incud durerile de cap, sensibilitate la nivelul fetei, durere sau presiune si febra. 

 Remedii naturiste 

  •   Bai de aburi Se recomanda bai de aburi cu ulei esential de brad, menta sau eucalipt. Se toarna 1-2 litri de apa clocotita intr-un lighean nu prea mare, se pun 2-3 picaturi de ulei aromat si se inhaleaza aburii, acoperindu-va capul cu un prosop.
  •  Spalaturi nazale Spalaturile nazale cu ser fiziologic sau apa calda cu putina sare si bicarbonat. Cu o pipeta, puneti cateva picaturi din solutie, pe rand in fiecare nara, astupand cu degetul cealalta nara. Inspirati profund, apoi suflati-va nasul usor.
  •   Hrean ras Consumati o lingurita de hrean ras cu suc de lamaie inainte de masa cu o ora. Hreanul contine substante care favorizeaza drenajul mucozitatilor.
  •  Cataplasme cu hrean Se dau pe razatoare o radacina de untul-pamantului si una de hrean, (sau doar hrean) se pun intr-o bucata de tifon si se aseaza pe frunte, aproape de radacina nasului, mentinandu-se 10-15 minute. Cataplasma va declansa un process puternic de lacrimare si de eliminare pe cale nazala a secretiilor, care trebuie lasat sa se desfasoare cat mai mult timp. Repetata vreme de 5-7 zile la rand, aceasta aplicatie ajuta la vindecarea sinuzitei.
  •  Usturoi Se zdrobeste un catel de usturoi si se adauga patru lingurite de apa. Cu ajutorul unei pipete, se pun cate 10 picaturi in fiecare nara, de doua ori pe zi, avand un efect antibacterian. Siropul de usturoi Se amesteca un pahar de usturoi pisat cu miere si se pune pe foc mic, amestecandu-se continuu. Cand usturoiul se dizolva bine in sirop, se acopera cu un capac si se lasa cateva minute pe foc, apoi se strecoara fierbinte. Se pastreaza in frigider. Se administreaza o lingurita de sirop inainte de masa si se tine cat mai mult in gura, inainte de a fi inghitit.
  •  Fagure de miere Se consuma pe parcursul unei zile la intervale de o ora, cate o bucatica de fagure cu miere, care se mesteca timp indelungat (10 minute). Decongestioneaza caile respiratorii si are efect antimicrobian.
  •  Cataplasme cu varza Se zdrobeste o foaie de varza cruda, cu sucitorul. Separat, se face o pasta din argila, suc de lamaie si apa calduta. Pasta se pune pe foaia de varza si se aplica pe frunte, mentinandu-se o ora.
  •  Suc de morcov si suc de lamaie Puneti dimineata o picatura de suc de morcovi in fiecare nara, iar seara cate o picatura de suc de lamaie. Au efecte antiinflamatoare si dezinfectante.